Etherische Oliën Info

INFORMATIE OVER

DE STRALENDE ZON ETHERISCHE OLIËN

KWALITEIT EN VEILIGHEID

Om begrijpelijke redenen prijzen alle merken hun etherische olie aan als zijnde de beste.
Wij doen dat ook.
Hoe kun jij nu, als geïnteresseerde, er achter komen welk merk goed is? Dat vraagt om een invulling van het begrip goed. Voor ons betekent dit dat de olie zuiver is, dat wil zeggen; vrij van toevoegingen.en niet verdund. Van biologische of gecontroleerde teelt of anders uit het wild afkomstig en geen bestrijdingsmiddelen bevattende. Dit alles moet middels laboratoriumonderzoek controleerbaar zijn. 

Een zin die ik eens tegengekomen ben is de volgende: “Onze wieroken zijn bereid met zuivere parfumoliën”. Parfumoliën zijn synthetische producten. Energetisch gesproken heeft een parfumolie met bijvoorbeeld de naam Roos zeer weinig te maken met de etherische olie van dezelfde naam. Parfumoliën zal je in mijn producten dan ook niet aantreffen. Overigens is het wettelijk zo geregeld dat als er op een flesje ‘Rozenolie’ staat, je geen enkele garantie hebt dat er ook maar iets van een Roos in zit!
Nu ik het toch over Roos heb, deze olie is een mooi voorbeeld van hoe je namaak kunt onderscheiden van echt. Echte etherische olie van Roos stolt onder ongeveer 15 graden Celsius. Stolt het niet, dan is het wat anders. De prijs kan ook een aardige indicatie geven. Etherische olie van Roos in een flesje van 5cc voor een prijs van aanmerkelijk minder dan € 80.- kan je met de nodige achterdocht bezien. En als iemand namaak Rozenolie verkoopt, wat zegt dit over zijn overige oliën?

Ik hoor nogal eens: “Wat maakt ‘t allemaal uit? Als het maar lekker ruikt!” Het is maar wat je wilt. Het is wel zo, dat wanneer je een willekeurige synthetische olie inademt, je jezelf trakteert op een onbekend chemisch mengsel, waarvan het ongewis is wat voor gevolgen dat voor je heeft.

Als etherische oliën aan bovenstaande normen voldoen, worden ze wel veilig genoemd. Veilig is een rekbaar begrip. Als je een druppeltje Kruidnagelwortel olie onverdund op je huid doet, ontstaat er een brandwond. Bij inname van een te hoge dosis van b.v. Thuya olie kan je vergiftigingsverschijnselen verwachten.
Nu is het wel zo dat voor meerdere stoffen geldt; met weinig werkt het als geneesmiddel en met veel kan het dodelijk zijn.
Overigens is het zo dat als je zuivere etherische oliën verdampt en dus inademt de verdunning zo groot is dat je niet voor je gezondheid hoeft te vrezen, integendeel!
Wil je etherische oliën innemen of opsmeren, vraag dan deskundig advies en/of lees een goed boek over dit onderwerp. De volgende titels kan ik je aanraden: Een wereld van geuren van Robert Tisserand en Aromatherapie voor iedereen van John Kercher. Van een heel andere orde, maar wat betreft het onderwerp van deze folder heel boeiend, zijn de boeken: Het Parfum van Patrick Suskind en Verborgen Verleider van Vroon/Amerongen/deVries.
Manieren om te bepalen of je te maken hebt met zuivere, etherische olie zijn b.v.: vertrouwen op je intuïtie, pendelen, spiertesten of advies vragen
 

GEBRUIK

De meest bekende manier van gebruik is het verdampen van de oliën. Hiertoe is een veelheid aan verdampers in de handel verkrijgbaar. De meeste werken met een waxinelichtje dat een water/etherisch olie mengsel verwarmt. Handig kan zijn er op te letten dat het waterbakje groot genoeg is, zodat het niet binnen de brandduur van één waxinelichtje droogvalt. Gebeurt dit wel, dan branden de niet verdampte olieresten aan, met de bijbehorende vieze lucht.
Er zijn ook kleine verdampertjes (geursteentjes) zonder verwarming verkrijgbaar waar je de olie puur op kunt druppelen. Gebruik hiervoor zeer vluchtige (licht vloeibare) etherische oliën, anders blijft de olie er op kleven en wordt het verdampertje onbruikbaar.

De Stralende Zon Etherische Oliën zijn uiteraard ook geschikt om mee te masseren. Na jaren experimenteren met allerlei basisoliën willen wij er maar één als de beste benoemen: Palmpitolie. Waar veel andere oliën relatief snel bederven blijft Palmpitolie jarenlang goed. Bovendien is het een licht smeerbare, niet vette olie waarmee de etherische olie zich goed door de huid laat opnemen. Palmpitolie zelf is neutraal en vrijwel geurloos. Een mengverhouding waar je mee kunt beginnen is ca 75 druppels etherisch olie op 100 cc palmpitolie.
Breng etherische oliën niet in contact met ogen en slijmvliezen!
Een minder bekende methode van gebruik is het branden van een met etherische olie bereide korrelwierook. Wanneer je een etherische olie verdampt, verdunt de olie en verspreidt zich door de lucht. Hierbij blijven de geurmoleculen intact.
Als je etherische olie brandt middels een wierook worden door het vuur de moleculen ontsloten en komt de zich daarin bevindende energie vrij.Deze methode werkt op een veel hoger trillingsniveau. Nu wordt het werken met etherisch oliën nog interessanter!
Op dit gebied heb ik de afgelopen jaren al het één en ander mogen ontwikkelen. Voor meer informatie hierover klik hier
In principe kunnen wij, op aanvraag, van vrijwel iedere etherische olie een wierook maken.
Tevens kunnen wij voor jou, op geheel inspiratieve wijze, een persoonlijke olie of wierook maken. Het enige dat we daar voor nodig hebben is jouw naam, of de naam van diegene waar je een wierook voor wilt laten maken. In dit laatste geval hebben we toestemming van de betrokkene nodig,
 
De Stralende Zon Etherische Oliën worden geleverd met een druppelaar of een pipet. Een druppelaar wordt gebruikt voor licht vloeibare oliën.
Dit betekent dat zeer dunne oliën min of meer door de druppelaar stromen en de wat dikkere echt druppelen. Wees dus voorzichtig bij het uitdruppelen van de olie.

Dik vloeibare oliën worden geleverd met een pipet, aangezien een druppelaar bij deze oliën niet functioneert.
Bewaar de oliën, zeker die met een pipet, na gebruik altijd rechtop!
Wanneer oliën te dik zijn, of zelfs gestold (b.v. Roos of Patchouly) kan je ze voor gebruik in lauw water leggen. Etherische oliën kunnen zo ijl zijn, dat ze soms, zij het langzaam, door de afsluiting van het flesje heen verdampen. Bewaar, om dit zoveel mogelijk te voorkomen, de oliën bij voorkeur op een koele plaats.
 
Je kunt etherische olie ook als badolie gebruiken. Een veilige manier is:
Doe de uitverkoren etherische olie(n) in een halfvol met warm water gevuld jampotje o.i.d. Ga eerst zelf in bad, schudt het mengsel en giet het in het badwater. Op deze manier komt de olie niet als een film op het water te liggen, waardoor die, als je droog in bad stapt, zich geconcentreerd aan je huid hecht. Op deze wijze kunnen huidirritaties ontstaan en blijft er weinig over om van te genieten.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben, je kunt me mailen of bellen.
 

WERKING VAN DE OLIËN

Vaak wordt mij gevraagd waar bepaalde etherische oliën nu voor zijn.
Het antwoord ligt zelden voor de hand. In boeken wordt allerlei kennis naar voren gebracht, die veelal technisch van aard is. Zelfs in meer spiritueel ingestelde literatuur wordt er zelden gesproken over het belang van een persoonlijke benadering. Een bewering als: ‘Bij slapeloosheid; druppel voor het slapen gaan wat etherische olie van Lavendel op uw hoofdkussen’, doet geen recht aan iemands persoonlijke situatie. Waarom kan iemand niet slapen?
Het is eerder zo dat als het antwoord gevonden is er misschien ondersteuning plaats kan vinden middels b.v. een etherische olie. De kans dat dat Lavendelolie zal zijn is klein, want hoeveel oorzaken kunnen er zijn voor slapeloosheid?
Ook hier geldt: gebruik je intuïtie, pendel of gebruik een spiertest. Want als je een lijst van 50 etherische oliën doorleest op welke goedvoor jou zouden kunnen zijn, dan kom je er zo een stuk of 20 tegen die in aanmerking lijken te komen.
En dan, om op het voorbeeld van de slapeloosheid door te gaan; mocht je uitkomen op Lavendelolie, dan verdient het over het algemeen de voorkeur om die olie voor het slapen gaan op je voeten te smeren, zodat de energie vanuit het hoofd naar beneden getrokken wordt en zo meer in balans komt.
Anderzijds kan ik mij voorstellen dat het handig kan zijn wel iets over de oliën te weten te komen. Daarvoor is er bijgaande lijst, waarin ik getracht heb de effecten van de oliën zo kernachtig mogelijk samen te vatten. Het is zo, dat er over iedere olie wel een boek te schrijven valt. Dit houdt tevens in dat deze lijst zeer summier is!
Iets wat opvallend ontbreekt in de literatuur over etherische oliën is aandacht voor de categorie waartoe de olie behoort.
Is de olie afkomstig van een bloem, het schors, het blad, de wortel, het hout enz.? In boeken van gerenommeerde auteurs kom ik voor recepten adviezen tegen als: “Neem 3 druppels Kruidnagel olie.” Wat bedoelt men? Kruidnagel bloem, zaad, wortel, blad? Het hoeft geen betoog dat een olie gewonnen uit zaad een totaal andere energie vertegenwoordigt dan uit b.v. een wortel!
Wil je een olie om te genieten van de geur en de sfeer die het oproept; daar is weinig op tegen. Het is echter niet zo dat een geur, die je als lekker ervaart,
ook automatisch goed voor je is. Veelal is het zo, dat wanneer je op zoek bent naar een olie die jou kan ondersteunen in het proces waarin je je bevindt, een afstotende reactie over het algemeen veel kan zeggen over het nut van die olie voor jou. Het kan heel interessant zijn oliën op afkeer uit te zoeken en dan eens te kijken waar de desbetreffende olie voor staat. Nog boeiender kan het worden wanneer je een dergelijke olie eerst gebruikt, om zo te kunnen ervaren wat die olie jou brengt, zonder gehinderd te worden door allerlei informatie, die je kan afleiden van je gevoel.

Alle oliën zijn door mij op kwaliteit getest .
Michael IndenBlauw Glidkruid

ETHERISCHE OLIËN: DE CATEGORIEËN

 
Hierna volgen enige beschouwingen over de verschillende categorieën etherische oliën.
Deze teksten zijn bedoeld om de werking van de etherische oliën in een bredere context te kunnen bekijken. Bedenk wel dat dit beschouwingen zijn en geen vaststaande feiten.

BLAD OLIE

In het blad vinden assimilatieprocessen plaats, processen van uitwisseling en communicatie. De stengel zorgt voor houvast, flexibiliteit en transport. Het blad functioneert als verbinding, het ademt, neemt energie op en creëert ondermeer zo de bouwstoffen voor de groei, voor het leven. Bladolie bevordert het openstaan voor uitwisseling, communicatie, het opnemen van licht en energie en geeft af wat je niet meer nodig hebt. Het werkt zuiverend, vitaliserend, losmakend en opluchtend. Bladolie geeft, de mate waarin hangt af van de soort, flexibiliteit, maar kan ook alle kanten uitwaaien.
Het is dus belangrijk om bladolie richting mee te geven. Deze richting kan je mede creëren door te combineren met andere oliën. In mengsels gebruik je bijna altijd bladolie, dit maakt van een mengsel een geheel.
 

Kleefkruid
 

BLOEM en BLOESEM OLIE

De bloem is de bekroning van de plant, is de sleutel naar nieuw leven, staat open om te ontvangen om vervolgens te creëren. De bloem brengt zaad voort en staat zo voor voortplanting uitbreiding en stimuleert je vermogens om je leven tot bloei te brengen. Bloemolie opent, maakt ontvankelijk en helder en geeft meer betrokkenheid bij de realiteit van alledag. Het maakt blijer, lichter en luchtiger en opent je blik voor de positieve kanten van je leven. Bloemolie werkt in op je verbinding met de kosmos en het hoger weten. In vergelijking met bloemolie is bloesemolie veel ijler en heeft een hogere trilling. Het geeft meer, maar vraagt ook meer. Bloesem heeft veel vuurenergie, werkt subtieler en dringt dieper door.
 


Knikkende Distel
 

BOL OLIE

Bololie kan je tot de kern van jezelf helpen komen. Geef bololie altijd richting d.m.v. een combinatie met andere oliën.
 

HARS OLIE

Harsolie heelt, filtert en beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Voor veiligheid en doorstroming. Stimuleert eigenliefde en het vermogen om op een positieve manier voor jezelf te zorgen.
 

HOUT OLIE

Het hout draagt de kruin, de kroon. De dragende, ondersteunende functie is essentieel.
Hout is de verbinding tussen wortels en kruin en moet daarvoor veel kracht en stevigheid hebben. Die stevigheid kan voor veel houtsoorten tevens een beperking inhouden, want als het onder druk komt te staan kan het knappen. Er zijn ook houtsoorten met een meer flexibele aard, zoals b.v. taxus. Houtolie geeft steun, bescherming en geeft verbinding tussen boven en beneden. Houtolie kan verstarrend werken  en iemands flexibiliteit negatief beïnvloeden. Voor hen die te los en te beïnvloedbaar zijn kan het juist tot steun zijn en rust geven.

KNOL OLIE

Knololie werkt als wortelolie (zie aldaar) maar met meer vuur. Knololie is wat onbestemder dan wortelolie, dus geef deze olie middels een combinatie met andere oliën richting mee.
 

NAALDOLIE

Een naald kun je zien als een geconcentreerd blad met een antennefunctie. Het trekt meer straling en kosmische energie aan dan een blad. Naaldolie heeft een diepere werking dan bladolie. Naaldolie geeft richting, concentratie en brengt orde in je emoties en in je denken. Het creëert ruimte en rust en brengt je bij het besef van je innerlijke rijkdom. Naaldolie kan  je ook confronteren met de wijze waarop je de wanorde in je denken, je emoties en je leven  in stand houdt. Deze olie brengt je dichter bij jezelf en zorg voor een betere communicatie met  je innerlijk weten.
 

PADDENSTOEL OLIE

Paddenstoel olie werkt in op je hart, laat je zijn vanuit je hart. Paddenstoel olie helpt je bij verwerking en vertering van je emoties. Het tempert het emotionele vuur en helpt je om te kunnen relativeren. Voor een goede aarding en meer realiteitszin.
 

PLANT OLIE

Een plant is een geheel, heeft alles in zich en is in evenwicht. Plantolie brengt meer harmonie in de toestand waarin iemand zich bevindt, maar geeft geen richting aan.
Geef dus richting mee middels een combinatie met andere oliën. Plantolie kan de werking van andere oliën versterken.


Iris

 

SCHIL OLIE

De schil beschermt de vrucht en het zaad en draagt bij om het zaad optimaal tot functioneren te brengen. De schil ademt, wisselt uit en absorbeert veel zonne-energie. Schilolie beschermt, geeft flexibiliteit en brengt licht in je leven. Het stimuleert de communicatie op een luchtig, open en vriendelijk niveau. Schilolie is een zijns-olie en stimuleert het zijn in het hier en nu. Schilolie van een onrijp schil stimuleert dit ook, maar op een wat terughoudender manier.
 

SCHORS OLIE

De schors is de huid van een boom. Schors geeft bescherming, heeft een bufferfunctie, slaat op, laat door, ademt, filtert, transporteert en verzorgt de communicatie met de buitenwereld. In vergelijking met hout is schors meer doorlaatbaar, veerkrachtiger, zachter en flexibeler. Schorsolie werkt in op je vermogen tot communicatie. Het geeft bescherming, filtert en stimuleert je beoordelingsvermogen. Een schorsolie geef je veelal in combinatie met andere oliën.
 


Knikkend Nagelkruid

VRUCHTOLIE

De vrucht is een creatieve manier om het zaad optimaal tot functioneren te brengen.
Vruchtolie bevat veel vuurenergie, geeft blijheid en het gevoel veilig bij jezelf te zijn. Vruchtolie geeft vitaliteit, is versterkend en stimuleert je creativiteit. Vruchtolie kan goed gecombineerd worden met zaadolie.
 

WORTEL OLIE

De wortel neemt voedsel uit de grond op en de plant trekt het omhoog. De wortel geeft aarding en houvast en is het anker van de plant. De wortel is de verbinding tussen aarde en lucht. Middels transmutatieprocessen zet de wortel aarde elementen om in voeding. De wortel is het communicatiemiddel met moeder aarde. Wortelolie geeft aarding, houvast en brengt resoluutheid en directheid. Wortelolie trekt iemand die niet met beide benen op de grond staat omlaag. Hierdoor kan een spanningsveld ontstaan tussen zweven en omlaag getrokken worden.
Een olie van een wortel met veel fijne vertakkingen stelt iemand ekstra open voor het zijn in het hier en nu. Je geeft wortelolie aan iemand die er niet wil zijn en daardoor niet met beide op de grond staat. Wortelolie geeft een confrontatie met de illusie. Wortelolie geeft geen flexibiliteit maar verstart eerder. Daarom gebruik je een wortelolie meestal in combinatie met andere oliën.
 

ZAAD OLIE

Zaad is het begin van een nieuwe cyclus en bevat de blauwdruk van een plant. Zaad is een concentratie van levenskracht en een opslagplaats van informatie. Zaad heeft alles in zich,  maar dat heeft nog geen vorm aangenomen. Zaad wacht op de juiste tijd en omstandigheden   om te kunnen ontkiemen. Dit ontkiemen, tot vorm komen, is een verdichtingsproces van energie, waarvoor een voedingsbodem, aarde, nodig is. Zoals zaad een voedingsbodem nodig heeft om    te ontkiemen, zo heeft zaadolie ook een voedingsbodem nodig om zijn werk te kunnen doen. Vertrouwen is de voedingsbodem. Zaadolie is heel ijl. Het stimuleert het weten. Het weten    dat het goed is wat er uit groeit. Dat het goed is dat de blauwdruk zijn vorm krijgt. Je diepste essentie wordt er door geraakt. Vertrouwen is de voedingsbodem. Dit vertrouwen geef je bij het gebruik aan de olie mee. Zonder vertrouwen en het weten kun je niet terug naar je oorsprong. Zaadolie kan ook op het emotionele niveau werken. Daarbij gaat het om het verteringsproces, het verwerkingsproces, waardoor je uiteindelijk boven het emotionele uitstijgt.
Alle zaadoliën werken primair op het weten en in tweede instantie op het verteringsproces. Fysiek werkt zaadolie in op het maag-darm gebied. Zaadolie is voor hen die al kontakt hebben met het weten, zich verder willen ontwikkelen of een nieuwe start willen maken. Zaadolie is niet geschikt voor iemand die teveel in z’n hoofd zit en/of teveel in zijn emoties. Het werkt dan teveel in op z’n emotionele gebied en versterkt het mentale, het ‘zweven’. Je kunt zaadolie in dergelijke gevallen wel gebruiken in combinatie met b.v. wortelolie of andere oliën. Zie daarvoor de andere oliecategorieën. Zaadolie bevat veel vuurenergie.

 


Witte Paardekastanje